Forskjellige dietter








Fellesnevneren i de aller fleste medisinske dietter anbefalt og utarbeidet av funksjonell medisinere, ernæringsfysiologer og biologer rundt i verden, er å kutte ut, raffinert sukker, gluten, laktose, unaturlig fremstilte vegetabilske oljer/fett med mye omega 6 og alle halvfabrikata som inneholder sukker, salt, stivelse, gen modifisert mat(GMO)og andre tilsetninger som er nærmest umulig å uttale. 


Er målet å leve et godt liv uten sykdommer og medisiner, kan dette være oppnåelig for veldig mange. Er du veldig syk og trenger raske endringer kan det være riktig å følge en rigid eliminasjons diett eller en flytende faste diett, i en periode for å “nullstille” kroppen. Er tarmene veldig betente, gjør etterhvert all mat vondt og det er nesten umulig å sortere gode og dårlige matsorter. Dette bør gjøres i samråd med en profesjonell ernæringsfysiolog eller helst en funksjonellmedisinsk lege.

Mange får råd om å kutte ut gluten, selv om de ikke har cølaki, men kanskje har gluten intoleranse. Gluten er proteinene gliadin og glutenin i hvete, bygg, rug, spelt og emmer. Gluten blir ofte gjort til syndebukken til alle sykdommer og plager vi har i dag. Problemet er at mange av ferdig produktene og bakemiksene for glutenfrie brød og pasta varianter du får kjøpt i butikken, inneholder store mengder med andre modifiserte stivelser av mais, ris, xanthan gum, carrageenan som for mange kan være vel så skadelig som gluten, og du føler kanskje ikke særlig bedring ved å legge om til glutenfri kost. 
Det finnes mange eksempler på pasienter med cøliaki som heller ikke føler seg bedre av å endre til glutenfritt fordi de også har overvekst av sopp eller dårlige bakterier, som fortsetter å bli foret med stivelser fra disse ferdigproduktene. Disse er vel så viktig å sulte ut for å bli kvitt alle magesmertene. Endel utvikler intoleranser for andre mel-proteiner som avenin i havre og orzenin i ris. Det beste er å unngå alle korn og frø sorter i minimum 2-3 uker, for så å gjeninnføre én og én kornsort, da helst de med avenin, orzenin og gluten aller sist, for å provosere frem eventuell reaksjon.
Mange forskere mener det er prosessene de ikke-økologiske korn sortene har vært gjennom, som skaper problemer for oss, ikke nødvendigvis gluten (med mindre du har cølaki). 
Korn sprøytes ofte med gift opptil 8 ganger i produksjonstiden og blir sendt til bearbeiding før det er skikkelig tørt, noe som skaper grobunn for mugg, sopp og bakterier. 
Du vil mest sannsynlig føle stor bedring av å bytte til forskjellige økologiske gamle kornsorter som naturlig inneholder mindre gluten. Økologisk mel blir steinmalt noe som gjør at kornet tørker bedre enn i metall presser som vanligvis blir bukt.

70-80% av immunforsvaret vårt finner vi i tarmen. Det sier seg selv at hva vi spiser er avgjørende for optimal helse. 90% av kroppens celler finnes i tarmen, celler som er avhengige av å få optimal næring.
Vår tids mat er basert på altfor mye søt, salt og stivelse. Livsstilsykdommer har skutt i været i takt med den industrielle utviklingen av matvarene vi konsumerer.
De fleste tradisjonelle leger vi møter, har ikke særlig fokus på ernæring som forebyggende eller som behandling mot sykdom, men finner det enklere å dempe symptomene med sterke medisiner. Det undrer meg at så få ønsker å finne årsak til alle sykdommene. I USA har Funksjonell Medisin fått plass som en del av pensum på legestudiene ved de mest anerkjente universitetene.

Vi har til enhver tid mange millioner bakterier i magen, mange av disse er gode bakterier som vi er fullsdendig avhengige av, for å bekjempe de dårlige bakteriene. 
Dette er nøkkelen til et godt immunforsvar. Målet er å sulte ut dårlige, skadefulle bakterierier og mulige sopp/parasitter som vi går med i magen. Disse lever som konger når vi spiser for mye tomme karbohydrater, som kroppen ikke klarer å ta unna. Det blir som å helle bensin på et ulmende bål, særlig hvis man har anlegg eller gener for autoimmune sykdommer, sliter med gjentatte betennelser og inflammasjoner eller andre kroniske plager. 
For noen arter det seg som direkte mage problemer, for andre kan det slå ut som fedme, hudsykdommer, revmatiske sykdommer, MS, Diabetes 2, Lupus, Fibromyalgi, Morbus Crohns, Ulcerøs Colitt, Tyreoiditt, Sjögrens syndrom, Epilepsi, depresjon, ADHD og Autisme, Demens og Parkinson for å nevne noen. 
Tarmfloraen vår er nøkkelen til god helse.

Her er noen annerkjente dietter ved kroniske sykdommer, fedme, allergier, intolleranser og andre plager.

PALEO - STEINALDERKOST
Dette er for veldig mange vel så mye en livsstil som enn en diett. Den bygger på hva mennesket spiste da vi levde under steinalderen, en ren primal diett av kjøtt, fisk, bær, frø, sopp, nøtter, grønt og noe frukt. Kostholdspyramiden anbefalt for en ideel paleodiett består av 55-65% kjøtt og fisk, 15-25% av grønnsaker og 15-20% fra frukt og bær.
Man unngår all bearbeidet og raffinert mat, hvitt sukker, korn, belgfrukter og alle melkeprodukter. 
Mange opplever stor helseeffekt av å endre kostholdet sitt til Paleo. For vektreduksjon er denne dietten ofte bedre for menn, da endel kvinner sliter med å gå ned i vekt ved for stor andel av kjøtt og proteiner
Mange mennesker og forskere mener at kosten vi har vennet oss til opp igjennom de aller siste ti tusener av år, ikke er tilpasset vår fysiologi, gener og fordøyelses system. 


PEGAN DIET
Pegan diett tar for seg det beste av Paleo og det beste av vegansk diett, utviklet av leger ved Institute for Functionel Medisin. Den er svært nøye på at alt skal være organisk, økologogisk og hel ren mat. Den baserer seg på å spise store mengder med grønnsaker, litt frukt og bær, godt med riktig fett fra oljer, nøtter avokado og animalske kilder og passe med proteiner fra både planter og animalske kilder. Korn og meieriprodukter er kun anbefalt som urkorn og alternative kornsorter uten gluten og meieriprodukter kun i form av smør, ghee og ost/melk fra geit, men i moderate mengder.

http://drhyman.com/blog/2014/11/07/pegan-paleo-vegan/
http://www.doctoroz.com/gallery/pegan-diet-rules
http://www.mindbodygreen.com/0-17500/why-everyone-should-consider-going-pegan.html

LCHF-DIETT
Low Carb High Fat. Enda en diett som også tar for seg karbohydrater. Karbohydratene bør komme fra mest mulig grønnsaker og frukt og mindre fra korn og sukkerarter.
Denne dietten baserer seg på protein og fett fra kjøtt og fisk. Både meieriprodukter og vegetabilske oljer regnes som viktige kilder til fett.

SCD-DIETT
The Specific Carbohydrate Diet. Dette er en diett dom eliminerer de fleste karbohydrater, bortsett fra karbohydrater bestående av monosakkarider, som finnes i frukt og grønt. Alle di- og polysakkarider er helt tatt vekk. Sakkarider er karbohydratenes molekyl oppbygging. 
Hovedteorien ved SCD, er at en betent tarm, kun klarer å ta opp monosakkaridene som er single sukker molekyler (glukose eller fruktose). Diskkarider (sukrose, maltose og laktose) består av to forskjellige sammensatte sukkermolekyler som må brytes ned til single molekyler for å kunne tas opp i tarmen. Denne prosessen skjer i tynntarmen og krever en sterk produksjon av forskjellige enzymer, som bla. laktase for å spalte laktose molekylene til monosakkarider. Polysakkarider er en hel kjede/rekke av forskjellige sukkermolekyler satt sammen. For å spalte til disse til monosakkarider, kreves det en ekstremt god enzym produksjon, for at kroppen skal klare å spalte disse i det hele tatt. Korn/mel og alle stivelser består av kjedete eller komplekse sukker-molekyl kombinasjoner. Alt som tarmen ikke klarer å ta til opp, får man ingen nytte av, men blir til næring for uønskede bakterier og danner grobunn for betennelser og ubehagelige gasser.
SCD dietten innebærer å fjerne alt av korn, belgfrukter, sukker og stivelse. I motsetning til paleo, er litt meieriprodukter akseptert, som i fermenterte/melkesyrede produkter og langtidslagret ost, for disse prosessene danner enzymer og løser nesten opp laktosen underveis. 
SCD dietten anbefales av mange som har klart å spise seg mye bedre eller helt friske fra autoimmune sykdommer som bla. Morbus Crohns, Ulcers Colitt, Divertikulose, Cystisk Fibrose og Autisme.

http://www.breakingtheviciouscycle.info/home/

LAV GI KOST (Glykemisk Indeks) er en kostholdsretning som tar for seg karbohydratene og hvordan disse påvirker blodsukker nivået i blodet. Dette er også en karbohydrat redusert kost, (i forhold til norske myndigheters kostholdsråd), men den tillater karbohydrater fra korn, rotfrukter, grønnsaker, frukt og bær som kan hjelpe å holde blodsukkeret så stabilt som mulig. Dette er matvarer med lav glykemisk indeks. Glykemisk indeks er en målemetode for å måle hvor høyt og hvor raskt blodsukkeret (glukose) stiger. Det indikerer også hvor langvarig energi de forskjellige karbohydratene gir. Anbefalt energifordelig for en lav GI diett er omtrent 40-45% fra (lav/moderat GI) karbohydrat, 25-30% fra protein og 25-30% fra fett, hovedsaklig fra umettet fett. Det er viktig å prøve å opprettholde denne balansen i alle måltider, spise passe til moderate mengder mat til hvert måltid. Unngå alle karbohydrater med høy glykemisk Indeks som sukker, hvetemel og poteter.
Denne kostholdsretningen belager seg på å holde kroppens hormoner, som insulin, glukagon og eikosanoider i optimal balanse.

http://fedon.no
http://www.zonediet.com/the-zone-diet/
Fermetable, Oligo-, Di-, Mono- saccarides And Polyols.
Denne dietten er også en diett som tar for seg karbohydratene i maten. I motsetning til SCD, aksepteres det raffinert hvitt sukker og kjemisk fremstilte sukker, men advarer mot naturlige søtstoffene som fruktose/glukose, honning, lønnesirup og agave. Dette strider mot de fleste andre dietter anbefalt for for med tarmbetennelser og andre kroniske betennelser i kroppen.
Det er svært mye frukt og grønnsaker som er svartelistet, frukt og grønt som ellers er anbefalt som antiinflamatorisk, antibakteriel, probiotisk i tykktarm eller som krefthemmende. Viktige næringskilder som danner føde for de "snille" bakteriene vi er så avhengige av for en optimal tarmflora. 
Det kan være dumt å utelate disse gode og viktige matvarene og det kan fort bli
svært krevende å følge en så rigid diett over lang tid, men kan kanskje være riktig for noen i en periode som en eliminasjonsdiett.
Mange med både IBS  og IBD (irritabel tarm syndrom og innflammatorisk tarm sykdom, som er to veldig forskjellige diagnoser) får denne dietten anbefalt også av noen norske leger og ernæringsfysiologer. Ved IBD, mener jeg det er dumt å fjerne viktige næringskilder som kan ha god medisinsk effekt på inflammasjon og immunforsvar, og veldig uheldig med kunstig og raffinert sukker. 
En annen ting som blir brukt på lav-foodmap er stivelser som xantahngum og bruk av alternative glutenfrie melsorter som hvitt rismel. Disse kan skape mye problemer for veldig mange.


ELIMINASJONSDIETT
Denne dietten anbefales oftest ved med IBS, Irritable Bowel Syndrom, irritabel tarm hvor man sliter med å finne direkte årsak til magebesvær og ved andre uspesifiserte allergiske reaksjoner.
Ved å eliminere enkelte matvaregrupper, for så å reintrodusere disse gradvis eller med en provokasjons mettode. De vanligste matsortene å kutte ut først er melk, hvete/gluten og egg. 


LOFFLEX DIETT
Lofflex er forkortelse for LOw Fat, Fiber Limited EXclusion diett.


Det er både en eliminasjonsdiett og en introduksjonsdiett. Lofflex er utarbeidet av Professor Hunter og hans team på Addenbrooke´s Hospital og har vist seg å være svært effektiv ved total helbreding av bla IBD (Infalamatory Bowel Desease). Den anbefales også å bruke ved innføring av mat/fast føde etter uker på kun flytende føde/faste.
Mange pasienter med IBD opplever at de reagerer på svært mange forskjellige matvarer og det er vanskelig å sortere ut hva en tolererer og ikke. Dette er unik måte å få testet ut intoleranser og allergier, samtidig som det er skånsomt og helbredende for mage og tarm funksjoner.


ELEMENTAL DIETT (faste)
Dette er flytende kost som er ment for en periode for å la mage og tarm få hvile, ved inflamasjon og betennelser i tarmsystemet. Den består i hovedsak av proteiner. En sort som er mye brukt og som har dokumentert god effekt er Elemental 028. Den kommer som nøytral i pulverform som også kan brukes til sondenæring eller i drikkekartonger med smakstilsetning. Slike drikker er effektive ved inflammatoriske tarmsykdommer som Morbus Crohns samt til kreftpasienter.

DETOX- Faste omfavner mange forskjellig dietter, både medisinske og mer tilfeldige faste dietter. Faste er også kostholdsretninger, da særlig i forbindelse med religion og kultur, hvor vi finner mange forskjellige former for faste. Mennesker har brukt faste opp igjennom ti tusener av år, mye tyder på at faste har gode effekter både fysisk og psykisk. 
Detox som betyr avgiftning, har blitt et veldig trendy begrep for veldig mange forskjellige fastekurer som har dukket opp i ukeblader og på “fitness-velvære” blogger de siste årene. Ikke alle har like stor medisinsk tyngde, så her kan det være greit å få litt profesjonell hjelp til å finne riktig kur, som er godt tilpasset hver enkelt pasients problem. 

Noen fastekurer består av kun vann og noen safter, mens andre tillater litt grønnsaker i juice og suppeform. Mange mer moderne detox kurer baserer seg på smoothier og juice fra grønnsaker og frukt samt protein i pulver form. Enkelte fastekurer belager seg på kun fett og veske. Det er viktig å reintrodusere fast føde skånsomt etter faste.
Det anbefales ikke å faste over veldig lang tid, men i noen tilfeller kan det være nødvendig over litt lengre tid, særlig ved kraftige tarminfeksjoner eller for å sulte ut farlige parasitter.
Kostholdseksperter, leger og ernæringsfysiologer er svært uenige i effekten av faste. 



PH-BALANSERT DIETT 
Denne alkaliske dietten baserer seg på surhets nivået i matvaregruppene våre. Alle matsorter har forskjellig Ph-verdi. Ph verdien måler man ut i fra en skala på 1-14, hvor 1 er surt og 14 er basisk. Det opptimale nivået er å opprettholde en Ph-verdi på ca.7. 70-80% av maten bør bestå av grønnsaker, rotfruketer linser og belgfrukter (basisk mat). Animalske produkter er surere og skal spises i mindre mengder. Forskning har vist at kreftceller ikke kan overleve i et basisk miljø. 


MAKROBIOTISK DIETT 
Har opprinnelse i kinesisk og japansk medisin. Nøkkelen er å spise i balanse med naturen, gjennom maten man spiser. Er det ubalanse i kroppen oppstår sykdommer. Makrobiootisk kost består i av ca. 40% kornprodukter, 30% lokale grønnsaker, 15% suppe, belgfrukter, tang og evnt fisk og 15% frukt, nøtter, frø og oljer.
Alt dette varierer litt med døgnet, årstider og lokale forskjeller. Bruken av kjøtt varierer litt.
Kaffe, te, vin, alkohol, fruktjuice og kullsyreholdige drikker er ikke anbefalt.
Denne dietten er en god del brukt i behandling av kreft og kalles i USA bla. for “The cancer prevention diett”.



VEGAN/VEGETARIANER
Vegetarisk mat er også mer en livsstil enn en diett. Vegetarianere spiser ikke kjøtt, men noen spiser fisk og noe produkter som kommer fra dyr, som egg og melkeprodukter. 
En veganer spiser ingenting som kommer fra dyreriket. Vegetarkost baserer seg på å dekke opp mye av proteinenene fra nøtter og belgfruker og karbohydrater fra sukker, frukt, korn og grønnsaker. Det kan være en utfordring å få i seg riktig mengde med proteiner i forhold til karbohydrater på ren vegan kost.
https://snl.no/vegetarianer

RAWFOOD
Dette er er en vegetarisk diett som består av vegetarmat som ikke skal være behandlet eller varmet til over 41 grader celsius, for å bevare alle enzymene, mineralene og næringstoffene i maten på best mulig måte. Noen velger å inkludere ubehandlede melkeprodukter i dietten, mens andre velger en helt vegan tilnærming. 

http://www.klikk.no/helse/kosthold/article462888.ece
Noen dietter kan være noe man kun følger i korte perioder i livet, som ved alvorlig sykdom.
Andre dietter er mer kostholds retninger som man kan opprettholde gjennom hele livet, for å forebygge og opprettholde optimal helse.

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate